12 mei 2024

Ja! Wij zijn de SPV !!! 12 mei ‘de dag van de verpleging’

Niet zomaar een gekozen datum, 12 mei 1820 is namelijk de geboortedag van Florence Nightingale, een Britse verpleegster, grondlegger en pionier van de huidige moderne verpleging. Alhoewel, we moeten eigenlijk verpleegkundigen zeggen, omdat we steeds kundiger geworden zijn in het verplegen. Het is een beroep en niet zomaar een vorm van verzorgen of verplegen. Een gedegen opleiding van een aantal jaar maakt dat je je verpleegkundige mag noemen.

Overigens was er in 2020 nog een discussie gaande, één van de toenmalige ministers van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) noemde deze dag plots ‘de dag van de zorg’ tot ongenoegen van velen. Historicus en oud-directeur van het Florence Nightingale Instituut, Nannie Wiegman, verbaasde zich enorm over wat er gebeurde met de status van de Internationale Dag van de Verpleging. Verplegingswetenschapper Johan Lambrechts liet van zich horen en ook woordvoerder van NU’91, Michel van Erp sprak zijn verbazing uit over de VWS-uitingen in gesprek met Nursing.nl.
En als we nog even verder googelen op de dag van de verpleging, vinden we ook stukken van hoe de verzorgende IG kijkt naar de dag van de verpleging en de verpleegkundig specialist. Eigenlijk hebben we allemaal dezelfde behoefte, erkenning voor ons vak.
De dag heeft dus al heel wat te verduren gehad en we bewegen ons misschien een beetje op glad ijs, door ook een aanpassing te maken. Maar goed, het is vandaag ook onze dag! De dag van de Sociaal psychiatrisch verpleegkundige.
Precies en daarom bij deze:

  • Jij bent degene die in het weekend of midden in de nacht gesprekken voert over leven of dood.
  • Jij bent degene die elke dag door weer en wind op je fiets van cliënt naar cliënt gaat.
  • Jij bent degene die geheel flexibel per individu weer een andere interventie inzet.
  • Jij bent degene die zonder mopperen wat cliënten van je collega over neemt, ook al zat je caseload al meer dan vol.
  • Jij bent degene die als coördinator, spil in het web, de neuzen van alle zorgprofessionals weer de zelfde kant op zet.
  • Jij bent degene die er niet alleen voor de cliënt is, maar ook voor iedereen om hem/haar heen.
  • Jij bent degene die, dag in dag uit, je inzet voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg, ook als je eigenlijk nog een hele berg administratie en onbeantwoorde mails hebt.
  • Jij bent degene die werkt met hoofd, hart & handen.

Jij bent sterk, waardevol en verantwoordelijk. Jij bent SPV.

Ja !   Wij zijn de SPV !!!

alert Meer nieuws

23 mei 2024

Wachtlijst chaos: Berichtgevingen over de lange wachtlijsten in de GGZ.

Lees meer
21 mei 2024

SPV blogspot Claudia; De valkuil waar ik steeds weer inval: ‘oplossingsinterventies’

Lees meer
20 mei 2024

Parnassia en Avans+ lanceren incompany opleiding tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Lees meer