10 juni 2023

De basis van bemoeizorg: aandacht

Huub Peeters bedacht een spel dat bemoeizorg bespreekbaar maakt

Bemoeizorg is onderdeel van het zorgdomein van de SPV. De webredactie juicht een mooi initiatief als deze toe.

Huub Peeters werkt al sinds 1997 in het sociale domein, maar ontbeerde toch nog een in de ogen van zijn werkgever benodigd diploma. Hij ging Social Work studeren aan de Hogeschool van Utrecht en als eindopdracht maakte hij een interactief spel waarmee bemoeizorg beter op de kaart gezet kan worden. Dat spel – Bemoei je er (niet) mee – is inmiddels een groot succes.

Peeters is in zijn werk al jaren bezig met bemoeizorg bij Altrecht. Hij vindt het een heel belangrijk onderdeel van de ggz, maar merkt dat sommige zorgverleners het moeilijk vinden om iemand die geen zorg wil, tóch te benaderen. En dat terwijl de gemeente Utrecht waar hij werkt, heeft bepaald dat buurtteams zich ook op dat vlak optimaal moeten inzetten. Peeters: ‘De buurtteams moeten zich van de gemeente ook richten op zorgwekkende zorgmijders, zoals ze die noemen. Het blijkt dat ze daar in de praktijk echter niet voldoende aan toe komen. Ik heb dat voor mijn studie Social Work onderzocht bij de buurtteams in Utrecht en geprobeerd in kaart te brengen hoe dat komt. Ik hoorde vaak dat men het spannend vond, een beetje eng, om iemand te benaderen die niks van zorgverleners moet hebben. En dat begrijp ik wel: je wordt weleens uitgescholden ja. Iemand die zorg afhoudt, zal vaak ook als zodanig reageren. En zorgverleners vragen zich soms ook af of het wel bij hen past, zich bemoeien met mensen die dat niet willen. Maar ze moeten het wel doen.’

Het buurtteam waar Peeters begon met het spel was direct enthousiast en al snel wilde alle andere Utrechtse buurtteams het spel ook aanschaffen. Ze zagen duidelijk de meerwaarde ervan in. Via mond-tot-mond-reclame ging het balletje rollen: inmiddels heeft hij 110 spellen verkocht. Onder andere teams binnen Altrecht, RIBW Lister, Kwintes, Jellinek, Parnassia, diverse ggd’s, het Leger des Heils, GGZ Noord-Holland-Noord en Social Team Zeist hebben het inmiddels aangeschaft en werken ermee. Peeters lacht: ‘Dit was oorspronkelijk nooit mijn bedoeling, maar ik ben er wel erg blij mee. Ik bereik ermee dat teams gaan nadenken over hoe ze bemoeizorg kunnen inzetten.

GGzTotaal

Het Spel

alert Meer nieuws

9 juli 2024

SPV blogspot Gerard: Het is gedaan

Lees meer
4 juli 2024

SPV podcast Onderweg: POHGGz-spoedzorg op de huisartspost

Lees meer
2 juli 2024

SPV blogspot Claudia: Oriënteren in het ‘hier en nu’

Lees meer