18 november 2023

De Nederlandse ggz: actie nodig, ggz zakt financieel door de bodem

Ruim een derde van organisaties in de GGZ schrijft rode cijfers

Stijgende personeelskosten door de krapte op de arbeidsmarkt, een torenhoog ziekteverzuim en fiks hogere kosten voor energie hebben hun sporen nagelaten in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Vorig jaar schreef ruim één op de drie organisaties in de GGZ-sector (35%) rode cijfers, een verdubbeling in vergelijking met 2021. Ook de positieve bedrijfsresultaten zijn in vergelijking met een jaar eerder grotendeels verdampt.

Opnieuw concluderen onderzoekers dat aanbieders van geestelijke gezondheidszorg financieel in zwaar weer zitten. Ook uit de analyse van de jaarverslagen over 2022 door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, blijkt dat een derde van de ggz-aanbieders in de rode cijfers duikt.

Ruth Peetoom, voorzitter van branchevereniging de Nederlandse ggz, vraagt zich af: “Wanneer horen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren deze noodklok? Actie is nu echt nodig.

De tarieven zijn volstrekt onvoldoende, terwijl er nog ruimte is omdat niet de maximumtarieven worden betaald. Wij roepen gemeenten, zorgverzekeraars, Dienst Justitiële Inrichtingen en zorgkantoren dan ook op om dat wel te gaan doen.

Meer geld is ook nodig om de zorg toekomstbestendig te maken en zo invulling te geven aan akkoorden als het Integraal Zorgakkoord, Hervormingsagenda Jeugd en de Green Deal. “Veranderen kost tijd en geld. Met de huidige financiële situatie hebben de aanbieders hiervoor geen ruimte. En als daarvoor geen ruimte komt, blijven we dweilen met de kraan open.

Lees verder in de volgende artikelen:
DeNederlandseGGz.nl
GGzNieuws.nl

alert Meer nieuws

19 april 2024

Landelijke dag tegen pesten 19 april 2024

Lees meer
18 april 2024

Subsidie beschikbaar voor evaluatie Sociale Benadering

Lees meer
16 april 2024

Trauma en het (on)begrijpelijke lichaam

Lees meer