22 oktober 2022

GGZnieuws.nl -> Psychedelische therapie voor kwetsbare patiënten

Psychiaters en onderzoekers in het UMCG, deden mee aan een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het therapeutisch/medisch gebruik van psychedelica. Het rondetafelgesprek bestaat uit vier blokken, waarin wordt gesproken met patiënten, onderzoekers, artsen en therapeuten.

Ontwikkelingen psychedelica hoopgevend voor patiënten

In de laatste jaren zijn er in het UMCG onderzoeken gedaan naar behandelingen met psychedelica zoals psilocybine, ketamine en MDMA. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat behandeling met deze middelen effectief is bij ernstige vormen van psychiatrische aandoeningen zoals depressies, angststoornissen, posttraumatische stressstoornissen en verslavingen. Daarnaast zijn psychedelica mogelijk effectief als behandeling van chronische pijn en clusterhoofdpijn.

Dit is goed nieuws voor patiënten en is ook breder relevant voor de maatschappij. Dertig procent van de patiënten met een psychische stoornis heeft onvoldoende baat bij de nu beschikbare behandelingen. Therapieresistentie is een zware belasting voor patiënten en familieleden. Het is de belangrijkste oorzaak van uitval uit het arbeidsproces, en het leidt tot hoge algemene zorgkosten en lange wachttijden in de GGZ. In Nederland leven vele tienduizenden patiënten met hardnekkige, therapieresistente psychiatrische aandoeningen

Het artikel

Het onderzoek

Wat is psychedelica

Rondetafel debat terugkijken
 

alert Meer nieuws

23 september 2023

Onderzoek naar integrale samenwerking tussen jeugdhulp en volwassenen ggz wijst op meerwaarde voor gezinnen

Lees meer
17 september 2023

SAVE THE DATE!! 16 november 2023 ALV en Landelijke studiemiddag

Lees meer
15 september 2023

Welk doel dient betere samenwerking?

Lees meer