28 oktober 2022

GGZtotaal.nl -> Dementie op jonge leeftijd raakt het hele gezin

De kans dat je in je leven dementie krijgt is 1 op 5. Direct of indirect krijgen we dus bijna allemaal met dementie te maken

Direct of indirect krijgen we dus bijna allemaal met dementie te maken. Dat is een confronterende boodschap. Het is daarom belangrijk dat onze samenleving dementievriendelijker wordt. Hiervoor hebben we meer kennis nodig over de sociale impact die dementie heeft. Antropoloog Silke Hoppe onderzocht dit binnen families waarin mensen relatief jong dementie kregen. Zij pleit voor meer aandacht voor het hele gezin, ‘want het is een ziekte die alle gezinsleden treft.’ Maandag 24 oktober promoveert zij op haar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Als iemand jonger dan 65 jaar de diagnose dementie krijgt, spreken we van dementie op jonge leeftijd. Volgens Hoppe is er de laatste jaren gelukkig meer aandacht voor deze groep, en met haar onderzoek hoopt ze hier ook aan bij te dragen. Hoppe sprak mensen met dementie en met hun familieleden, waarvan de jongste kinderen 10 jaar waren toen de diagnose werd gesteld. Welke impact heeft de ziekte op de relaties binnen en buiten deze gezinnen? ‘Deze gezinnen zitten niet in een vacuüm. Hun onderlinge relaties en die met de buitenwereld veranderen, en de sociaal-culturele context heeft daar invloed op’, aldus Hoppe.

GGZtotaal.nl

Onderzoek UVA

Zorgstandaard

1e lijns informatie

 

alert Meer nieuws

9 juli 2024

SPV blogspot Gerard: Het is gedaan

Lees meer
4 juli 2024

SPV podcast Onderweg: POHGGz-spoedzorg op de huisartspost

Lees meer
2 juli 2024

SPV blogspot Claudia: Oriënteren in het ‘hier en nu’

Lees meer