12 november 2023

Vrije artsenkeuze in de GGZ, bestaat het straks nog?

Resitutiepolis steeds schaarser.

Er zijn steeds minder zorgverzekeraars die een restitutiepolis in hun aanbod hebben. Volgens cijfers van Zorgwijzer zijn er momenteel nog maar zes restitutiepolissen. Volgend jaar valt er minimaal één weg en worden het er dus vijf. Drie jaar geleden, in 2020, waren nog zeventien restitutiepolissen waaruit verzekerden konden kiezen.

Zilveren Kruis schijft in een brief: ‘voor niet-gecontracteerde GGZ-zorg en niet-gecontracteerde wijkverleging veranderd de vergoeding. We kiezen er voor om alleen de vergoeding voor GGZ-Zorg en wijkverpleging aan te passen, zodat de verzekerde voor het grootste gedeelte keuze vrijheid behoud.

Het betreft een overgangsregeling waarbij de zorg in 2024 nog 100% vergoed wordt, maar dit stopt met ingang van 2025.
Stad Holland is een relatief kleine zorgverzekeraar, maar was nog een van de weinige aanbieders van een restitutiepolis, maar ook daar komt verandering in. De polisvorm wordt per 1 januari 2024 omgezet naar een combinatiepolis. Zij gebruiken op hun site dezelfde uitleg als Zilverenkruis en bieden tevens een gelijke overgangsregeling.

Inmiddels heeft ook CZ, een van de grooste zorgverzekeringen naast zilverenkruis, laten weten te stoppen met de resitutie polis. Zij gebruiken op hun site dezelfde uitleg als Zilverenkruis en bieden tevens een gelijke overgangsregeling.

De laatst overgebleven zorgverzekeraars; a.s.r. (Eigen Keuze) & Menzis (Basis Vrij) hebben laten weten wel door te gaan met de resitutiepolis. Aevitae (EUCARE restitutie) moet hier nog uitspraak over doen.

Zorgwijzer

alert Meer nieuws

23 mei 2024

Wachtlijst chaos: Berichtgevingen over de lange wachtlijsten in de GGZ.

Lees meer
21 mei 2024

SPV blogspot Claudia; De valkuil waar ik steeds weer inval: ‘oplossingsinterventies’

Lees meer
20 mei 2024

Parnassia en Avans+ lanceren incompany opleiding tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Lees meer