15 april 2024

Suïcidepreventie bij jongeren met autisme  

Nieuwe handleiding beschikbaar

Vrijdag 15 maart is de handreiking Suïcidepreventie bij jongeren met autisme officieel uitgereikt op het Nationaal Autisme Congres. Deze handreiking is een essentiële stap voorwaarts, gezien het verhoogde risico op suïcidaliteit bij deze doelgroep. De handreiking is bedoeld voor professionals in het hele jeugddomein. Het biedt bijvoorbeeld inzicht in autismespecifieke risicofactoren en hoe je hiermee om kan gaan. Daarnaast staan er tips in voor het opstellen van veiligheidsplannen en het omgaan met crisissituaties specifiek bij deze doelgroep.

Een hulpverlener over de handreiking: “Wat een eyeopener, deze handreiking. We zetten tijdens een crisis altijd meerdere collega’s in. Dat dit ook tot overprikkeling kan leiden is eigenlijk wel heel logisch, maar dat had ik even niet zo scherp.”

Wat deze handreiking waardevol maakt, is dat het tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met professionals, jongeren met autisme die met suïcidaliteit hebben geworsteld, en naasten. Hun perspectieven en ervaringen hebben een cruciale rol gespeeld bij het vormgeven van dit document.

De handreiking vormt een aanvulling op de Leidraad suïcidepreventie bij jongeren: een netwerkbrede werkwijze, en zal hopelijk bijdragen aan het verminderen van suïcidaliteit en het bevorderen van de mentale gezondheid van jongeren met autisme.

 

 

alert Meer nieuws

23 mei 2024

Wachtlijst chaos: Berichtgevingen over de lange wachtlijsten in de GGZ.

Lees meer
21 mei 2024

SPV blogspot Claudia; De valkuil waar ik steeds weer inval: ‘oplossingsinterventies’

Lees meer
20 mei 2024

Parnassia en Avans+ lanceren incompany opleiding tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Lees meer