2 januari 2024

Zorgplan op tafel

Als patiënt is het moeilijk je aandoening en je herstel in te schatten, hoe ontwikkelen je klachten, en welke invloed hebben klachten op jouw dagelijks leven? Evalueren tijdens de behandeling is van belang omdat je terugkijkt naar wat er gedaan is en welke resultaten je al hebt bereikt. Ook weet je dan of je moet bijsturen. Toch is dat evalueren lastiger dan gedacht.

“De impact van een aandoening ken je op voorhand niet en je weet dan ook niet wat er nodig is om met alle uitdagingen om te gaan. Je baan, je fijne gezin en vriendenkring kunnen wreed verstoord worden door een depressie, angststoornis of andere psychische klachten. Je loopt vast. Je kunt bijvoorbeeld niet meer werken, terwijl je baan van grote betekenis kan zijn voor jou. Je bent genoodzaakt je ambities bij te stellen. Dat kan ervoor zorgen dat je positie en rol veranderen. Deze worsteling uit zich vaak in rouw en verdriet, waarbij je in de behandeling werkt naar acceptatie en nieuwe keuzes maken. Dit proces kun je vergelijken met zeilen hijsen en weer laten vieren, en in de gaten houden of de bestemming in zicht komt of dat deze aangepast moet worden. Evalueren, reflecteren en bijstellen tot je je doelen hebt behaald en, met andere woorden, de haven hebt bereikt.”

Henk Matthijssen heeft de zorgstandaard diagnostiek (link er onder) mede ontwikkeld en daarin is ook een prominente plaats aan evalueren gegeven. Hij geeft aan de cliënt ruimte om naar eigen vermogen zelf de regie te pakken, terwijl de professional ondersteunt om je weg te vinden in alle uitdagingen. Door te evalueren kan je jouw route en bestemming bijstellen.

In de nieuwe interactieve werkkaart ‘samen koers bepalen’ (link er onder) staan handvatten om hiermee aan de slag te gaan.
Wil je nog meer verdiepen in evalueren 22 januari organiseert Akwa GGZ van 19.30 – 21.00 uur een gratis en interactief webinar over evalueren in de behandeling.

GGzStandaarden.nl

Werkkaarten

GGzNieuws.nl

alert Meer nieuws

18 juni 2024

SPV blogspot Claudia; “Mijn cliënt dissocieert” (2); interventies.

Lees meer
12 juni 2024

SPV blogspot Gerard: Existeren

Lees meer
6 juni 2024

Aan tafel met: Jack van de Kruijs

Lees meer