31 mei 2023

Ggz weet niet welke verwarde mensen overlast geven

Nederlandse GGZ benadrukt: “slechts kleine groep met ingewikkelde psychische problemen veroorzaken herhaaldelijk overlast”.

Het is onduidelijk welke groepen mensen met verward gedrag voor overlast zorgen. Ook is er maar een kleine groep mensen met ingewikkelde psychische problemen die herhaaldelijk hinder veroorzaakt, zegt de beroepsvereniging de Nederlandse ggz. De organisatie benadrukt dat de recordstijging van het aantal meldingen van overlast door verwarde personen het afgelopen jaar niets zegt over een eventuele stijging van het aantal verwarde personen in Nederland.

In totaal registreerde de politie vorig jaar 138.000 meldingen, in 2014 waren dat er nog zo’n 60.000, blijkt uit een analyse van politiecijfers door het ANP. In bijna de helft van alle gemeenten kwam vorig jaar een recordaantal klachten binnen. De precieze oorzaak van de toename moet volgens de politie nog worden onderzocht. Volgens een woordvoerder zijn “onrustige tijden, tekorten in de geestelijke gezondheidszorg en eenzaamheid” mogelijke factoren.

Samenwerken
Daarom is het volgens de organisatie “ontzettend belangrijk” dat gemeenten, politie, GGD en de instanties in de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg met elkaar samenwerken, zodat deze kleine groep voor minder overlast gaat zorgen. Het landelijke Actieprogramma Grip op Onbegrip richt zich bijvoorbeeld op het verminderen van overlast van mensen met complexe psychische problemen. (ANP)

Met het lezen van dit artikel dacht de webredactie aan de expertise van de SPV; “de SPV als samenwerkingspartner” (expertisegebied sociaal psychiatrisch verpleegkundige, 2023).

Skipr.nl

 

alert Meer nieuws

21 november 2024

Vandaag ➡️ SPV Congres “Wat is sociale psychiatrie anno 2024?”

Lees meer
7 november 2024

SPV podcast Onderweg: Zonder oordeel in het PPC.

Lees meer
15 oktober 2024

SPV blogspot Gerard: Als ik een politicus was…..

Lees meer