Werkconferentie Doorbraakproject LVB in de ggz: praktisch aan de slag
Uit recent onderzoek blijkt dat 40% van de patiënten in zorg bij de specialistische ggz een aanwijzing heeft voor functioneren op het niveau van mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of zwakbegaafdheid (ZB). Doordat LVB en ZB in de psychiatrie onvoldoende herkend worden en er handelingsverlegenheid bestaat bij behandelaren, is het risico groot op onjuiste diagnostiek en niet-effectieve behandeling (Nieuwenhuis, 2022). Dit staat het herstel van cliënten in de weg, doet de zorgvraag toenemen, vergroot de kans op chroniciteit en het risico op lange wachtlijsten in de zorg.
In maart kwamen de 11 doorbraakteams uit de S-GGZ bij elkaar voor de werkconferentie van het Doorbraakproject LVB in de GGZ in Utrecht. Ruim 50 professionals gingen aan de slag met de vraag hoe zij met hun team (en instelling) een beter passende behandeling kunnen bieden voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of zwakbegaafdheid (ZB). Ze zijn oververtegenwoordigd maar worden vaak niet opgemerkt. In de zomer van 2024 is daarom het Doorbraakproject Licht Verstandelijke Beperking in de GGZ van start gegaan.
Aan het project doen 11 ggz-teams mee uit 6 ggz-instellingen: GGNet, Reinier van Arkel, GGz Drenthe, GGz Noord-Holland-Noord, Altrecht en Pro Persona.
Doel van het Doorbraakproject
Voor het realiseren van vroegtijdige opsporing en passende behandeling van LVB/ZB waardoor verbetering van herstel en kwaliteit van leven optreedt, wordt door de deelnemende DB teams gewerkt aan de volgende drie verbeterthema’s:
• het toepassen van instrumenten voor screening en diagnostiek van LVB/ZB;
• het toepassen van aangepaste behandeling en interventies voor mensen met LVB/ZB;
• het verbeteren van LVB/ZB-bestendige organisatie van zorg.
Lees verder onder de links:
Werkconferentie Doorbraakproject LVB in de ggz: praktisch aan de slag –
Doorbraakproject LVB in de GGZ – Kenniscentrum PhrenosKenniscentrum Phrenos