GGZnieuws.nl ->Geen daling wachttijden ggz ondanks regionale inzet: meerdere factoren van invloed
Toch zijn er hoopgevende initiatieven om de doorstroom te bevorderen, lees hierover in het tweede artikel: “Passende zorg na behandeling in de specialistische ggz”
Regionale partijen zijn meer gaan samenwerken bij de aanpak van de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ondanks de inzet is er geen zichtbaar effect in de regio’s te zien, de wachttijden dalen niet. Dat heeft meerdere oorzaken, zowel op regionaal als op landelijk niveau. Zo is de vraag naar de ggz gegroeid. De arbeidsmarktproblematiek speelt een grote rol. Daarnaast is onduidelijkheid over verantwoordelijkheden in de regio. En er ontbreken voldoende landelijke randvoorwaarden om betere samenwerking mogelijk te maken.
Toch zijn er hoopgevende initiatieven om de doorstroom te bevorderen, lees hierover in het tweede artikel
Ruim een half miljoen volwassenen maakt jaarlijks gebruik van de specialistische ggz. Wanneer de cliënt en behandelaar het wenselijk vinden om met de behandeling te stoppen, wordt de cliënt uitgeschreven. De huisarts wordt dan weer het eerste aanspreekpunt. Deze verandering verloopt niet altijd even soepel. Uit onderzoek en signalen uit de praktijk komt een aantal knelpunten naar voren.
In Noord-Holland Noord wordt een nieuwe werkwijze ontwikkeld om de overgang van de specialistische ggz naar de huisartsenzorg in goede banen te leiden. Dit doet het Trimbos-instituut in nauwe samenwerking met Vicino NHN, GGZ NHN en huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland (HKN). Het project wordt gefinancierd door ZonMw.