Regiobijeenkomst Interview
Wist je dat op diverse locaties in het land al regiobijeenkomsten voor de SPV worden georganiseerd? En dat je op de website van de vereniging, onder het kopje ‘Evenementen’, op de pagina ‘Archief Regionale Studiebijeenkomsten’, veel informatie over deze bijeenkomsten kunt terugvinden?
Een mooi initiatief dat de professionalisering van ons prachtige beroep ten goede komt. Als webredactie hopen we dat er in het land meer van deze bijeenkomsten georganiseerd gaan worden. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, hebben we SPV Jacklin Goudsblom geïnterviewd. Zij is al 21 jaar werkzaam bij GGZ-NHN die medeorganisator is van de regiobijeenkomsten in deze regio.
Jacklin vertelt dat de bijeenkomsten al zeker 21 jaar twee keer per jaar worden georganiseerd in de regio Noord-Holland. Dit doet zij samen met collega’s van Parnassia. De laatste jaren vinden deze bijeenkomsten altijd plaats op Landgoed Willibrordus, maar voorheen ook op Landgoed Duin en Bosch van Parnassia. Er wordt samengewerkt met partners waar SPV’en werkzaam zijn. Sprekers worden bij voorkeur geworven uit de eigen organisaties, en zoveel mogelijk zijn dit SPV’en. Verder wordt LinkedIn gebruikt om SPV’en of andere hulpverleners met expertise over een bepaald onderwerp te vinden.
Webredactie: “Neem ons eens mee, welke stappen zetten jullie tot de uiteindelijke regiobijeenkomst?”
Jacklin: “Sinds de coronaperiode komen de leden van de werkgroep regiobijeenkomst drie tot vier keer per jaar via beeldbellen bij elkaar. Na de laatste studiemiddag wordt er binnen drie weken een vergadering gepland om te brainstormen over een nieuw onderwerp en de vorige studiemiddag te evalueren. De investering hangt samen met het onderwerp en of er makkelijk sprekers te werven zijn. Het hebben een netwerk en durven vragen is belangrijk. Mensen worden direct benaderd. De vijf leden hebben allemaal een vaste taak. We zijn een ‘geoliede machine’ die net zo makkelijk van rol wisselt als dat het doel dient,” zegt Jacklin. “We verwachten van onze leden dat ze met leuke ideeën voor onderwerpen komen. Hierbij letten we erop dat er niet dezelfde onderwerpen worden besproken als bij de landelijke bijeenkomsten. Sommige onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de SPV als regiebehandelaar, horen daar gewoon thuis en niet bij een regiobijeenkomst,”
Ze vervolgd: “Als lid werf je sprekers en heb je contact met de vaste contactpersoon van de V&VN-SPV. Andere taken die worden verdeeld zijn: dagvoorzitter zijn, de ondersteunende PowerPoint samenstellen, het ontvangstcomité regelen, de locatie en catering verzorgen en waardebonnen voor de sprekers kopen. Deelnemers worden uitgenodigd voor een voorbespreking via beeldbellen om dubbelingen in de presentaties te voorkomen. Sprekers worden gevraagd om hun presentaties vooraf te delen, zodat deze klaargezet kunnen worden voordat de studiemiddag begint.
Er wordt gebruik gemaakt van technici die onder andere zorgen dat de PowerPoint gepresenteerd kan worden, de sprekers een microfoon hebben en dat deelnemers via een mobiele microfoon hun vragen kunnen stellen. Eén van de leden onderhoudt het contact met deze technici. Het team maakt een conceptuitnodiging met de titel van de studiedag, de titels van de presentaties en hoe een spreker aangekondigd wil worden. Contactpersoon Frans van Vugt van de V&VN-SPV verspreidt deze verder. Het is belangrijk om drie maanden voor de studiedag alvast een vooraankondiging te delen. In deze regio wordt deze verspreid door de contactpersonen van Parnassia, Vicino (POH-GGZ), GGZ Centraal en GGZ-NHN. Frans zorgt ook voor de aanwezigheidslijst en evaluatieformulieren die na de bijeenkomst door één van de leden samengevat wordt. In de vergadering wordt de samenvatting besproken. Op het formulier worden deelnemers gevraagd welke nieuwe onderwerpen zij behandeld willen zien. De leden zijn blij met de inbreng van deze waardevolle onderwerpen. De kosten voor de studiedag worden afwisselend betaald door GGZ-NHN en Parnassia, voor de ruimte en catering. De V&VN-SPV betaalt voor de cadeaubonnen, een etentje voor de organisatoren en de reiskosten van sprekers van buiten de organisatie.”
Voor het bijwonen van een regiobijeenkomst krijg je als SPV geaccrediteerde punten. De beroepsvereniging V&VN-SPV vraagt de accreditatie aan en zorgt ervoor dat de punten worden bijgeschreven in het kwaliteitsregister.
Mocht je in jouw regio ook een bijeenkomst willen organiseren, weet dan dat de V&VN-SPV een draaiboek heeft dat je kunt opvragen. Jacklin voegt eraan toe: “Voel je welkom om contact op te nemen met mij en mijn collega’s (contactgegevens bekend bij de webredactie).” Zij ervaart het organiseren als leuk en succesvol. Jacklin zegt: “We hoeven de SPV’en niet te motiveren om te komen. We merken dat iedereen blijft komen, omdat het leuk, zinvol en leerzaam is én men accreditatiepunten krijgt.”